Stel je voor… een zaadje nog kleiner dan de nagel van je pink, dat kan uitgroeien tot een gewas dat kan helen, genezen, voeden, kleden, reinigen, beschutten, beschermen en huisvesten. Cannabis (of hennep) heeft raakvlakken met álle Sustainable Development Goals.

De wereld heeft nood aan biobased grondstoffen die de huidige fossiele grondstoffen kunnen vervangen. Materialen die niet alleen duurzaam zijn in de basis, ook in het verwerken en het gebruik. Hennep is enorm veelzijdig, elk onderdeel van de plant kan worden gebruikt voor een veelheid aan toepassingen. Het telen van dit gewas zorgt voor nieuwere, betere inkomsten voor boeren, spoort ondernemers aan om vaker te kiezen voor duurzaam materiaal, zet wetenschappers aan tot nieuw baanbrekend onderzoek, inspireert studenten tot het uitwerken van studies gericht op innovatie, verhoogt het BNP en de werkgelegenheid, versterkt sociale cohesie en stimuleert de biodiversiteit.

In een ideale wereld schrappen we al het huidige cannabisbeleid en starten we met een schone, frisse lei. We omarmen het feit dat cannabis een veelzijdig wondergewas is, en richten ons op de huidige en toekomstige mogelijkheden van deze plant. We maken het telen van deze plant voor eigen (therapeutisch) gebruik mogelijk, terwijl we tegelijkertijd voorzien in goede, gedegen en goed genuanceerde informatie. Coffeeshops ondernemers kunnen net als iedere andere ondernemer hun pijlen richten op een gezond florerend en groeiend bedrijf, zonder zich in bizarre bochten te hoeven wringen met tal van riskante criminele praktijken als gevolg. We verlagen de criminaliteit hierdoor en verhogen de sociale cohesie.

Medicinale cannabis blijft beschikbaar, net als educatie naar zowel arts als patient toe over de werking van cannabis in het lichaam en het verschil tussen thuisteelt, coffeeshopwiet en cannabis van farmaceutische kwaliteit. CBD en andere cannabisextracten blijven beschikbaar als voedingssupplement, wat niet alleen onze economie doet floreren, miljoenen mensen hebben baat bij het therapeutisch gebruik ervan.