Wie mijn tweede boek gelezen heeft, weet iets van mijn ‘cannabis verleden’. Ik heb namelijk de donkere kant van cannabis van heel dichtbij meegemaakt. Dat donkere ligt echter niet aan de plant zelf, het is onze (zwaar verouderde, niet meer in deze tijdsgeest passende) de wetgeving die dit creeert.

Want de coffeeshop van mijn oom moest uiteraard worden bevoorraad. En waar kun je beter je handel bewaren dan in de puberkamer van je nichtje? Waar die cannabis vandaan komt? Simpel. Je vindt iemand die een ruimte beschikbaar heeft voor het installeren van een ‘tuin’. Of je huurt zelf gewoon een huis onder valse naam. Je schaft al je benodigde materiaal aan, en begint met het installeren. Van ‘clone’ (een klein plantje met de juiste genetische eigenschappen van een bepaalde cannabis soort) tot verpakte wiet of hash, ik heb heel het productieproces van dichbij gezien. En weet je? Ik vond het fascinerend! Zowel om een klein plantje te zien uitgroeien tot een soort megastruik met gigantische sterk geurende, super plakkerige bloemtoppen, maar ook het besef dat dit ‘kruid’ het stempel ‘illegaal’ draagt en er daardoor een zweem van criminalitiet om heen hangt.

Of ik ooit een jointje heb gerookt? Tuurlijk! En een paar keer was dat ook echt heel aangenaam. Ik had zulke intense lachbuien dat mijn buik dagen later nog zeer deed. Ik had zulke enorme eetbuien dat heel de koelkast op een avond werd geplunderd. Maar een paar keer ging het ook echt mis. Ik ervoer de wereld als los van mezelf, alsof ik in een vreemd soort cocon zat waar niemand bij kon. Een paar uur later was dat gevoel echter voorbij, en van een kater zoals je dat bij alcohol wél hebt, daar was totaal geen sprake van.

Dat cannabis veel meer is dan een ‘drug’, daar kwam ik jaren later pas achter toen mijn man een winkel opende met hennep producten. Voeding, kleding, cosmetica, zonnebrillen, tassen, schoeisel, … je kan het zo gek niet bedenken of het kan van deze plant worden gemaakt. Dat cannabis ook een medicinale werking heeft, daar was ik al langer van op de hoogte. Ik werd me er pas veel later écht van bewust, toen ik de krachtige werking ervan zelf ervoer.

Zenuwpijn, slapeloosheid, depressiviteit, angst & stress, alles verdween als sneeuw voor de zon. Mijn man en ik hadden CBD-olie ontdekt: een olie op basis van een niet- psychoactief cannabisextract. Deze ervaring kwam voor mij als een openbaring! Dit moesten meer mensen weten. Ik dook de literatuur in, en legde contact met cannabis wetenschappers, medici en ondernemers van over de hele wereld. Ik besloot alles te willen weten over deze bijzondere plant, en de werking ervan op ons lichaam. In de winkel van mijn man begonnen we met het houden van informatie avonden en lezingen, waarbij onze klanten en andere geinteresseerden al hun vragen konden stellen.

Mijn hoofd ontplofte inmiddels zowat van de informatie, en ik besloot een boek te schrijven. Gezond met CBD (2e druk december 2018) is een prachtig naslagwerk geworden, wat door verschillende CBD-bedrijven zelfs als studieboek wordt gebruikt. In de zomer van 2019 werd ik benaderd door een uitgeverij. Ze waren onder de indruk van mijn kennis, en mijn verhaal. Een paar maanden later publiceerde Xander Uitgevers het boek De geheime kracht van CBD.

In 2015 sloot ik me aan bij een club die eenzelfde fascinatie had ontwikkelt voor hennep: Stichting Hemp Collective. Ik schreef teksten, hielp ik mee bij het organiseren van ‘hemp meetups’, en werkte interviews uit. Vanuit de stichting hebben we tal van gave projecten kunnen neerzetten, waaronder een heus huis gemaakt van kalkhennep, een hennepjurk voor niemand minder dan Marjan Minnesma, en tal van samenwerkingen met universiteiten. In 2020 werd ik secretaris.

Naast mijn activiteiten als schrijfster en bestuurslid, ben ik me meer gaan richten op training en educatie. Ik heb een praktijk in het Heart House in Bussum, waar ik mensen begeleid met stress, burn-out verschijnselen en chronische pijn. Alles in mijn praktijk draait om iets dat ik het ‘lichaamseigen cannabissysteem’ ben gaan noemen: een intern balanssysteem dat de connectie vormt tussen lichaam en geest. Naast het coachen en trainen ben ik me ook meer op educatie gaan richten. Met enkele zeer interessante workshops en online courses in de pipe line, hoop ik met Edu-Canna tal van mensen te helpen, en te inspireren om zelf veel meer te gaan doen met cannabis.